Tamträning av fågel

Detta är ett förslag på hur du kan göra din fågel tam. Troligen finns det många andra träningssätt.

Alla fåglar är individer. Om du köper en unge från en uppfödare som sysslat med fågelungarna och den inte har fått obehagliga upplevelser är den troligen inte rädd för människor eller händer. En sådan fågel kommer fortare att bli tam.
Från djurbutiken kan man få fåglar med rädslor på grund av flytten till butiken och obehag från barn som på grund av oförstånd skrämt dem i butiken. Då får man räkna med att det kan ta längre tid.

Om fåglarna är framåt och nyfikna kan man börja med två fåglar samtidigt. Om det är en räddare fågel bör man tämja den först, innan man skaffar den en undulatkompis.

Undulatkompis bör den ha för att du inte skall behöva stanna hemma från jobb och skola hela dagarna och hålla den sällskap. Undulater är flockdjur, en ensam undulat är en olycklig undulat.


Grundregel

Allt bygger på att vinna din fågels förtroende. Ha tålamod och rör dig utan hastiga rörelser. Undvik att skrämma din fågel. Låt din fågel bestämma i vilken takt den vågar. Tvinga den inte.
Innan fågeln är tam bör all denna träning ske inne i buren.
Om du måste fånga in din undulat innan den är tam, använd en håv. De finns att köpa billigt i leksaksaffärer sommartid. Vintertid i välsorterade djurbutiker.

- - -


Sätt in en hirskolv i buren den första dagen. Om fågeln inte ätit hirskolv förut måste den få lära sig hur GOTT det smakar. När den väl lärt sig hur gott det är sätter man inte in någon mer hirskolv i buren. Man använder den som lockbete för att få upp fågeln på handen.

Klipp hirskolven i mindre bitar och lägg en bit i din hand och för in handen innanför burdörren. Ställ dig eller sätt dig bekvämt, så du kan stå länge i samma ställning. Håll handen stilla där. Stirra inte på fågeln. Det kan kännas som du är hotfull. Titta lite åt sidan och sitt stilla med handen. Du kan prata under tiden eller bara ha små mysiga ljud för dig...
När fågeln slappnat av genom att röra sig ur sin första position, burrat upp sig eller börjat putsa fjädrarna el dylikt kan du ta ut handen. Upprepa några gånger.

- - -

När fågeln inte längre ser rädd ut när du sätter in handen innanför dörren till buren kan du föra in handen lite längre i buren. Håll handen något under eller i nivå med fågeln så att den säkert ser hirskolven. Gör likadant som när du höll hirskolven innanför dörren. Vänta ut att den slappnar av. Upprepa några gånger.
- - -

När fågeln inte längre "stelnar till" när du kommer in i buren med handen kan du hålla handen stegvis närmre och närmre fågeln för varje gång. Om fågeln ser ut att bli rädd, stannar du med handen och håller den stilla. Om fågeln blir rädd och flyr får du gå tillbaka i träningen till förra momentet. Om fågeln sitter stilla för du handen så nära fågeln du kan utan att röra vid den. Upprepa några gånger.
- - -

Sätt nu hirskolvsbiten mellan fingrarna och håll den bredvid din fågel. När fågeln börjar äta av hirskolven håller du bara kvar handen så den kan äta. Upprepa några gånger. Bli inte rädd och dra undan handen om fågeln nuddar vid dina fingrar eller råkar smaka på dem.
Nu kan din fågel känna att det är positivt Nu kommer handen och bjuder på godis!
Även här gäller det att om fågeln blir rädd, ta ett steg tillbaka i träningen.
- - -

Nästa steg är att lägga hirskolven i handflatan igen innan du bjuder fågeln helt nära.
Om fågeln inte självmant hoppar upp och sätter sig på handen kan du försiktigt föra fingrarna mot fågelns mage.
Förmodligen kommer den att vara så van vid händer att den hoppar upp och sätter sig för att äta.

När fågeln självmant hoppar upp på ditt finger och/eller din hand är det dags att försiktigt föra ut handen med fågeln ut ur buren och sätta den på burtaket.
Din hand blir då en brygga ut och in i den trygga buren. Den kommer då även att vara en trygg landningsplats för fågeln när den är ute och flyger i din bostad.

Träna på att hålla ett finger mellan hirskolvshanden och fågeln som en "pinne" att sitta på. När den sedan sitter på ditt finger kan du bära omkring och sätta den på olika ställen.

- - -
Njut av dina tama undulater som är en sann glädje att vara med...

 
Updated - 11 November, 2014